Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ρωμέικα Οικόσημα (Byzantine Heraldry)



Οικόσημα αυτοκρατορικών οικογενειών
(Imperial families' coats of arms)

Ραγκαβέ (Rangave)
(Μιχαήλ Ραγκαβές 811-813)

Aργυροί (Argyros)
(Ρωμανός Γ' Αργυρός 1028-1034)

Δούκες (Ducas)
(Δυναστεία Δουκών 1059-1087)

Κομνηνοί (Komnenos)
(Ισαάκιος 1057-1059 , Δυναστεία Κομνηνών 1081-1185)

Άγγελοι (Angelos)
(Δυναστεία Αγγέλων 1185-1204)

Λασκαρείς (Lascaris)
 (δυναστεία Λασκάρεων 1204-1261)

Βατάτζηδες (Vatatzes) 
(Ιωάννης Γ' Βατάτζης 1222-1254)

Μεγάλοι Κομνηνοί (Great Komnenos-Empire of Trebizont)
Αυτοκρατορία Πάσης Ανατολής Ιβηρίας και Περατείας (1282-1460)

Μεγάλοι Κομνηνοί (Great Komnenos)
(Δυναστεία Μεγάλων Κομνηνών 1203-1460)

Καντακουζηνοί (Kantakouzenos)
(Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός 1341-1354)

 Παλαιολόγοι (Palaiologos)
(δυναστεία Παλαιολόγων 1261-1453)
 
 Παλαιολόγοι (Palaiologos)
Βασιλεία Ρωμαίων (1261-1453)

 Παλαιολόγοι (Palaiologos) 
Βασιλεύς της Κωνσταντινουπόλεως (King of Constantinople/ 1261-1453)

Οικόσημα άλλων αριστοκρατικών οικογενειών
(Other noble families' coats of arms)
 
Φουσκαρνάκηδες (Phouskarnakes)
Μικρουλάχηδες (Micrulaches)
Φραγκόπουλοι (Frangopoulos)

Ραούλ (Raoul)

Μπαρμπάρο (Barbaro)


Ισαάκιος Κομνηνός (Isaac Komnenos-ruler of Cyprus)
(κυβερνήτης της Κύπρου 1184-1191)

Μελισσηνοί (Melissenos)

Κορρέσιοι (Corresio)

Ραδινοί (Radinos)

Βλαττέρα (Vlattera)

Koμνηνοί (Ιταλία) (Komnenos-Italy)


Φωκάδες (Phocas)

Ροδοκανάκηδες (Rhodocanakes)

Καλλέργηδες (Callergis)

Βλαστοί (Vlastos)


...στην ίδια κατηγορία:
τα βασιλικά φλάμουλα ,
η βυζαντινή σημαία, δικέφαλος ή σταυρός;
 

22 σχόλια:

  1. Οι θυρεοί αυτοί διασώζονται από περιγραφές σε παλιότερα κείμενα ή από μεταγενέστερα Libro d' Οro τιμές και αξιώματα που απέκτησαν βυζαντινοί πρόσφυγες σε δυτικές περιοχές μετά το 1453;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι στηρίζονται σε ευρήματα (όπως ανάγλυφα ή τοιχογραφίες -πχ των Καλλέργηδων σε τοιχογραφία 15ου αι. από την Κρήτη) και τα υπόλοιπα σε περιγραφές και σχέδια Καταλόγων.

    Πιθανότατα ορισμένα οικόσημα των οικογενειών να είναι ελαφρώς μεταγενέστερα, αν και δε συμπεριέλαβα όσα οικόσημα θεώρησα βέβαιο πως ανάγονται στο 17ο αιώνα και αργότερα. (όπως τα περισσότερα του Λίμπρο Ντ'Όρο των Ιονίων)

    Eπίσης για όποιον-γαλαζοαίματο ή μη ενδιαφέρεται-από τον Πανδέκτη υπάρχει η "Εραλδική βάση δεδομένων Ελλάδας" http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποκαρδιωτικώς πρόχειρο, ως επιστημονική ερευνητική εργασία!
      Ούτε καν, επί παραδείγματι, να υποψιάζεται ότι η Ζάκυνθος διαθέτει Libro D' Oro΄;...

      Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης
      τ. 6977764737

      Διαγραφή
    2. Δεν πρόκειται για επιστημονική εργασία, αλλά για μια προσπάθεια που στηρίχτηκε σε προσωπική έρευνα. Το ότι η Ζάκυνθος έχει Libro D'Oro τι σχέση έχει; Έχετε κάτι να συνεισφέρετε στη διόρθωση σφαλμάτων;

      Διαγραφή
  3. Όμορφη ανάρτηση και άκρως ενημερωτική. Να προσθέσω ότι ο δικέφαλος που βλέπετε δεν είναι ο σωστός. Αυτός ο δικέφαλος έχει προέλθει απο λανθασμένη εικαστική αποτύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Φίλιππε.
    Τι ακριβώς εννοείς "δεν είναι σωστός";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και καθυστερημένα θέλω να ζητήσω συγγνώμη για το απόλυτο «δεν είναι σωστός» χωρίς να το τεκμηριώνω. Ο δικέφαλος που χρησιμοποιείται συνήθως είναι δημιούργημα κάποιου γραφίστα. Αν και δικέφαλος μεν, δεν πιστεύω ότι έχει κάποια σχέση με τις απεικονίσεις που πιθανόν να υπήρχαν στο Βυζάντιο.

    Έχω δημιουργήσει μια εικαστική αποτύπωση βάση κάποιων τεκμηρίων. Θα ήθελα αν έχεις στην διάθεση σου κάποια άλλα στοιχεία, όπως εικόνες, τοιχογραφίες, φωτογραφίες (εκτός του Μυστρά) να με βοηθήσεις ώστε να μπορέσουμε να αναπαραστήσουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά τα Βυζαντινά εραλδικά σύμβολα.

    http://heraldrydesign.blogspot.com/2011/08/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία από σχεδιαστική απόψη τα οικόσημα που παρουσιάζετε, αλλά δυστυχώς ελάχιστη σχέση έχουν με την ιστορική πραγματικότητα. Τα υπ' αριθμόν 1 έως 10 είναι εντελώς και απολύτως φανταστικά. Τα 11 με 13 είναι αληθινά και γνωστά. Από εκεί και κάτω τα περισσότερα απ' όσα παρουσιάζετε ανήκουν σε αρχοντικές οικογένειες που υιοθέτησαν οικόσημα από τη στιγμή που πέρασαν σε ιταλοκρατούμενες περιοχές, και μάλλον μετά την Άλωση. Να θυμάστε ένα πράγμα: οι Βυζαντινοί ΔΕΝ είχαν οικόσημα (δεν είχαν οικόσημα οικογενειακά).

    Earion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε ξέρω πόσο δίκιο έχει ο φίλος που σχολίασε από πάνω, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρώτη φορά βλέπω αυτό το σχέδιο να σχετίζεται με το όνομα Ροδοκανάκης, οπότε θα ήθελα να μάθω τις πηγές σας αν είναι εύκολο. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο νεκροταφείο της Σύρου, στο ταφικό μνημείο της οικογενείας του (πρίγκιπα) Δημητρίου Ροδοκανάκη παρουσιάζει ένα παρόμοιο οικόσημο, πολύ κοντά σε αυτό που υπάρχει εδώ. Η διαφορά είναι ότι αντί για των φλογοφόρων ροιών υπάρχουν στέμματα και υπάρχει αντίστροφη παρουσίαση των δύο συνδυασμένων θυρεών (εσωτερικός - εξωτερικός).

      Όπως παρουσιάζεται και στο ταφικό μνημείο υπάρχει και στο βιβλίο του Δημητρίου Ροδοκανάκη "Ιουστινιάνες - Χίος" ως θυρεός του Φραγκίσκου Ιουστινιάνη Ροδοκανάκη. (σελ. 501) Στο ίδιο βιβλίο (σελ. 507) παρουσιάζεται όπως ακριβώς εδώ χωρίς όμως τις φλογοφόρες ροιές ως έμβλημα του Βυζαντινο-Χιάκου Ροδοκανάκειου οίκου.

      Φυσικά και οι βυζαντινοί δεν είχαν οικόσημα άλλα όπως αναφέρει ο Ανώνυμος φίλος γρήγορα "ζήλεψαν" την αίγλη και την λάμψη των φράγκων και υιοθέτησαν αυτή την τακτική κυρίως όσοι μετοικούσαν για επαγγελματικούς λόγους στην Δύση. Όχι απαραίτητα μετά την άλωση άλλα και πρίν.

      Διαγραφή
    2. Μου κάνει εντύπωση, καθώς όντως βρήκα αυτή την εκδοχή στο "Ιουστινιάναι-Χίος" του Δημητρίου Ροδοκανάκη... Το οικόσημο στο οποίο ήμουν εώς τώρα συνηθισμένος ήταν πάντα αυτό, το οποίο φέρει ακόμα και το ίδιο motto με το αντίστοιχο στο βιβλίο του Δημητρίου Ροδοκανάκη!

      http://www.agelastos.com/genealogy/photos/RodocanachiShield.htm

      Σημειώστε πώς ακόμα και ο ίδιος ο Δημήτριος Ροδοκανάκης κάνει λόγο (σελ. 586) για εστεμμένο Ροδοκανάκειο ρόδο, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το ρόδο - χρυσό όπως αναφέρει ή φυσικό άραγες; - του ήταν γνωστό σαν έμβλημα της οικογένειας των Ροδοκανάκηδων.

      Το ίδιο μοτίβο πάντως, με το μπλε πεδίο, το αργυρό chevron, τα χρυσά αστέρια και τα φυσικά τριαντάφυλλα, φαίνεται επίσης στην παρακάτω απεικόνιση της Χρυσής Βίβλου της Χίου:

      http://www.giustiniani.info/dopochios.html

      Ολοκληρώνοντας, το έχω συναντήσει σε δύο εκδοχές στο βιβλίο του Κώστα Αυγητίδη "Θεόδωρος Παύλου Ροδοκανάκης", όπου αναφέρεται και η - Ιταλική - πηγή της εικονογράφησης, την οποία δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή αλλά μπορώ προφανώς να βρω και να παραθέσω αν το επιθυμείτε.

      Τέλος, ευχαριστώ για την απάντησή σας καθώς έγινε αφορμή να ανακαλύψω πράγματα που δε γνώριζα.

      Διαγραφή
  8. Στην "περιγραφή της νησου Κρητης " από τον Cristoforo Buondelmondi ,ενας γυρος της Κρητης στα 1415, ο συνγραφεας αναφέρεται στον διαλογο του με τον ορθοδοξο επισκοπο περιοχης του Ρεθυμνου που του μιλαει για τις αρχοντικες οικογενειες της Κρητης που ελκουν την καταγωγή από την Κωνσταντινουπολη και των οποιων οι απόγονοι φερουν ακομα τα ονόματα και τα ΟΙΚΟΣΗΜΑ τους. Μεταξυ αυτων είναι βεβαια οι Καλεργηδες ,οι Μελισσινοι ,οι Βλαστοι κ.α. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1996 .Μεταφραση Μαρθα Αποσκιτη -Πρόλογος Στυλιανος Αλεξιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς, η παρούσα δημοσίευση είναι μια από τις λίγες στις οποίες δεν παραθέτω πηγές και αναφορές. Δυστυχέστερα δε, καθώς έχει περάσει καιρός, αδυνατώ να ξανασυλλέξω τις ακριβείς πηγές. Σε κάθε περίπτωση πάντως βασίστηκα σε αναφορές μεγάλων εραλδικών ιστότοπων που είχαν επαρκή βιβλιογραφική τεκμηρίωση και αναφορές σε Roll of Arms 14ου-17ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για το οικόσημο των αργυρών μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Johannes Baptista Rietstap, "Armorial général" (1884-1887) σελίδα 64. Δανός κορυφαίος εραλδικός ερευνητής και γενεαλόγος. Πιθανόν όμως το οικόσημο να είναι και αυτό της οικογένειας των Αργυρόπουλων που περιγράφεται στην ίδια σελίδα του ιδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το οικόσημο του οίκου Μουσούρων , γνωρίζετε να μου δώσετε πληροφορίες καθώς και πηγές για να απευθυνθώ να κάνω έρευνα...
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Σας γραφω το e-mail.: maramousoura1@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ημουν ευγνώμων εάν είχατε να μου προτείνετε ορισμένες πηγές σχετικά με τον οίκο των Φυτούρη.
    kristinpapa45@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς δεν έχω υπόψιν μου κάτι σχετικό για αυτόν τον οίκο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαιρετε, που μπορω να μαθω περισσοτερα για τους 'Φραγκόπουλοι (Frangopoulos)'?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαίρετε!
    Τά δύο αστέρια τί συμβολίζουν..? Ευχαριστώ πολύ 🤔
    Βατάτζηδες (Vatatzes)
    (Ιωάννης Γ' Βατάτζης 1222-1254)

    ΑπάντησηΔιαγραφή